And now for something completely different!

DNA LWD 2020

Hoewel het ook programmeren is, is het wel een hele andere tak van sport.

Daar waar ik normaliter hoofdzakelijk bezig ben met het programmeren van administratieve systemen waarbij efficiëntie, kwaliteit, informatievoorziening en procesbeheersing het einddoel zijn, ben ik de afgelopen maanden bezig geweest met schrijven van software dat led verlichting aanstuurt.

Het doel was niet administratief van aard maar schoonheid en vormgeving. Samen met een aantal andere bedrijven uit Leeuwarden en in opdracht van de Gemeente Leeuwarden hebben we het geesteskind van kunstenaar Hein de Graaf realiteit gemaakt.

Een hele bijzondere klus waar ik met veel trots op terug kijk en nog dagelijks van kan genieten.

Aan de Groeneweg in Leeuwarden, onder het pand van het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), is een glazen wand geplaatst met daarin de verhalen van bijna 17.000 Leeuwarders gerepresenteerd door DNA buisjes. Tussen de panelen zit led verlichting dat, afgewisseld door animaties, thematisch bepaalde rijen buisjes uitlicht. Deze thema’s worden afwisselend afgespeeld. De klant kan hier zelf thema’s aan toe voegen zodat deze afgestemd zijn op de actualiteit of een expositie in het HCL.

Het resultaat mag er zijn!

DNA LWD 2020

Op 14 februari is het kunstwerk onthuld in het bijzijn van onze voormalige burgemeester Ferd Crone en onze huidige burgemeester Sybrand van Haersma Buma.

Op aangeven van genodigden en het aanwezige publiek heb ik het kunstwerk ‘aangezet’. Hoewel zo’n moment altijd spannend is, bleek de wet van Murphy deze keer niet van toepassing.

Bovenop dit mooie resultaat heb ik mogen samenwerken met mensen die hebben laten zien dat als je allemaal hetzelfde doel voor ogen hebt en over de juiste mentaliteit beschikt, alles mogelijk is. Samen met IdFrm, BW H Ontwerpers, Mannen van Staal, de Gemeente Leeuwarden, Marijke Tiemersma en Hein de Graaf hebben we iets unieks neer gezet.

Grutsk!!!

Ferd Crone DNA LWD
Afscheidscadeau voor Ferd Crone

Over het kunstwerk:

Leeuwarden is een nieuw icoon rijker. De verhalen van 16.800 Leeuwarders zijn verzameld in een kunstwerk van Hein de Graaf. Locatie: het Historisch Centrum Leeuwarden, tevens één van de oudste stadsarchieven van Nederland.

De Muur van Verbinding is een lichtkunstwerk van 23 meter lang met daarin alle DNA-buisjes en hun bijzondere verhalen zichtbaar en doorzoekbaar. Ontdek ze op locatie, met touchscreens of met de online applicatie op www.dnaleeuwarden.nl

DNA LWD Muur van verbinding

De Muur van Verbinding is de plek waarin onze verhalen verzameld zijn en waar zichtbaar wordt wat het is dat ons met elkaar verbindt: vrijheid, de Oldehove, onze geschiedenis, onze dromen, etc.

Een afscheidscadeau van de stad aan haar ex-burgemeester Ferd Crone en een blijvende herinnering aan 2018 het jaar waarin Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa was!

Credits:

Projectleiding: Marijke Tiemersma (Hollandse Luchten)
Ontwerp: beeldend kunstenaar Hein de Graaf
Constructie: Mannen van Staal
Glas: D&O Bouwglas B.V.
Grafisch Ontwerp & Front-End development: BW H Ontwerpers
Beheer brondatabase: Wise Automatisering
Buisjeslogistiek / barcodes / scan-app: Giant Soft (Gerrit Schurer)
Dynamisch Licht: IDFrm en Heb-IT
Advies communicatie: Wytze Visser
En niet te vergeten alle vrijwilligers die geholpen hebben om dit project te realiseren

Mogelijk gemaakt door:

FB Oranjewoud, Old Burger Weeshuis, Ir. Abe Bonnema Stichting, Ritske Boelema Gasthuis, Historisch Centrum Leeuwarden, Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis, Stichting Leeuwarden-Fryslân Europese Culturele Hoofdstad 2018, Leeuwarder Ondernemers Fonds, Gemeente Leeuwarden, Sint Anthony Gasthuis, Koopmans Koninklijke Meelfabrieken, VSB Fonds.